PATIENTEN HELPEN
・Patiëntenverenigingen・
Stroke & Go
Stroke & Go
Deze vereniging, die op 25 december 2019 werd opgericht, heeft als doel:
- Begeleiding van patiënten die een beroerte hebben gehad
- De bevolking, en in het bijzonder jongeren, te informeren
- Het beoefenen van anngepaste sporten aanmoedigen
Web : http://stroke-go.be/
SAFE
Stroke Alliance for Europe
(the Stroke patient voice in Europe)
MIJN TWEEDE LEVEN
Werking
Deze zelfhulpgroep wil patiënten en hun familie die geconfronteerd zijn met een cerebrovasculair accident (CVA) verenigen met lotgenoten. De groep komt tweemaandelijks samen om binnen een ontspannen sfeer ervaringen uit te wisselen, steun te zoeken bij elkaar, leuke activiteiten te ondernemen, en kan daarbij rekenen op de professionele steun van twee psychologen. Deze groep is aangesloten bij het Belgian Stroke Council.
Regio: Zuid-West-Vlaanderen.
e-mail: mijntweedeleven@hotmail.be
Jubileumfeest 2021
CVA Vlaams-Brabant
Een hersenbloeding of ook cerebrovasculair accident (CVA) treft vrijwel alle aspecten van je leven, alsook je naasten. De lotgenotengroep CVA Vlaams-Brabant biedt een ruimte waar we elkaar informeren, steunen en ervaringen kunnen delen. Voor de driemaandelijkse sessies kiezen we samen een specifiek onderwerp (revalidatiemethoden, relationele- en sociale aspecten, administratie,…) dat al dan niet met deskundige begeleiding besproken wordt, ofwel voor een gezellige babbel of een leuke activiteit. Ook de (niet te onderschatten) rol van mantelzorgers komt aan bod, omdat ook zij een nieuwe horizon tegemoet gaan. Er is steeds de mogelijkheid voor een drankje en de kans voor wat ontspanning. Deze groep is aangesloten bij het Belgian Stroke Council (belgianstrokecouncil.be).
e-mail: cvavlaamsbrabant@gmail.com
Hersenletsel Lijn
De Hersenletsel Liga lanceert – samen met 13 partners – de Hersenletsel Lijn om mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en hun naaste omgeving te helpen.
Bedoeling is dat niemand zich nog ‘verloren’ voelt in het hulpverleningslandschap. Er is een gemis aan ondersteuning en begeleiding bij de overgang van het (revalidatie)ziekenhuis naar huis.
De Hersenletsel Lijn wil voor alle personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) na de opname in het ziekenhuis een starttraject voorzien. Hiermee willen we vermijden dat ze zelf op zoek moeten gaan in het complexe zorglandschap. Door tijdig de juiste hulp en ondersteuning te bieden, willen we het best mogelijke traject organiseren en voorkomen dat er zich bijkomende problemen ontwikkelen. Ook later in het traject kan men bij de Hersenletsel Lijn terecht voor informatie en advies. De 13 partners gaan met lokale trajectbegeleiders in heel Vlaanderen aan de slag om personen met NAH naar gepaste zorg te leiden.
De Hersenletsel Lijn is bereikbaar:
• op het nummer 02 681 81 81
• via mail naar contact@hersenletsellijn.be of via het contactformulier op www.hersenletsellijn.be
Wie kan contact opnemen?
• Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
• Partners of familieleden van iemand met NAH
• Mantelzorgers van iemand met NAH
• Zorgverleners – voor een cliënt met NAH
Meer informatie:
Persbericht Hersenletsel Lijn_mei2023 Hersenletsel Lijn flyer US presentatie Hersenletsel Lijn flyer US
・Brochures・
Nederlands
Informatie voor patiënten in Nederlands.
Elke minuut telt bij een beroerte, dus is het belangrijk dat ook kinderen snel kunnen ingrijpen. Daarom lanceert az groeninge met hulp van Belgian Stroke Council het Game of Stroke, een digitaal spel voor 6- tot 10-jarigen. Kat BEFAST neemt hen mee op avontuur en leert kinderen spelenderwijs symptomen van een beroerte herkennen, zoals een been dat geen kracht meer heeft, vreemd praten, schuine mond, … De kat toont ook hoe kinderen kunnen helpen.
Klaar voor? Speel het spel op azg.site/gameofstroke
・Lotgenoten・
Frans
“Ik kreeg plots niets meer gezegd”
Henk
“Ik werd halfzijdig verlamd wakker en kon niet meer spreken”
Stan
“De langste 8 stappen van mijn leven”
・Wereld beroertedag・
29 Oktober - Wereld beroertedag
Klik hier voor meer informatie
・Leven na een beroerte・
Hulpen mensen na een beroerte
Klik hier voor meer informatie